Hírek

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője fertőzés megelőzésére vonatkozó ajánlásai – magyar jelnyelven

A Nyelvtudományi Intézet Többnyelvűségi Kutatóközpontja elkészítette az Országos Mentőszolgálat hivatalos Facebook oldalán közzétett felhívásának magyar jelnyelvi változatát. A felhívásban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a fertőzés megelőzésére vonatkozó általános módszereket, szabályokat (távolságtartás, kézmosás, fertőtlenítés, felelősségteljes magatartás) ismerteti, valamint a különböző típusú maszkok (szövetmaszkok, egyszer használatos maszkok, professzionális, FFP maszkok) viselésével kapcsolatos ajánlásokat fogalmaz meg.

Az eredeti felhívás az alábbi linken megtekinthető: https://www.facebook.com/orszagosmentok/videos/651962592389946

Müller Cecília, az országos tisztifőorvos közleménye magyar jelnyelvi változattal

A Nyelvtudományi Intézet Többnyelvűségi Kutatóközpontja elkészítette a Magyar Kormány hivatalos, a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs Facebook oldalán közzétett tájékoztató videójának magyar jelnyelvi változatát. Müller Cecília, országos tisztifőorvos a járvány jelenlegi helyzetét értékelte és újra kiemelte a járványügyi ajánlások betartásának fontosságát.

Az eredeti felhívás az alábbi linken megtekinthető: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/videos/319301909316256/

A Magyar Országgyűlés elfogadta a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvény módosító javaslatát

A Magyar Országgyűlés 2020. július 3-án egyhangúlag (194 igen szavazattal) elfogadta a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvény T/10734 számú módosító javaslatát.

A magyarországi siket közösség és a magyar jelnyelv életében kiemelkedő fontosságú esemény volt a 2009. évi CXXV. törvény elfogadása a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról. A jelenlegi módosításnak köszönhetően a törvény számos olyan ponttal egészült ki, amelyek az akkori szövegbe nem kerülhettek be, illetve amelyekkel kapcsolatosan az elmúlt 11 évben egyre határozottabb igény jelentkezett a siket közösség részéről.

A siket közösség és a magyar jelnyelv elkötelezett híveként a Többnyelvűségi Kutatóközpont munkatársai osztoznak a siket közösség örömében, s gratulálnak a jelnyelv és a jelelő közösség újabb sikeréhez!

A törvénymódosításról a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége az alábbi videóban adott hírt:

Tájékoztató az országos koronavírus-szűrővizsgálatról jelnyelven

A Nyelvtudományi Intézet Többnyelvűségi Kutatóközpontja közzéteszi a most induló országos koronavírus-szűrésről szóló tájékoztató, siketek számára közérthetőbb változatát és a Semmelweis Egyetem plakátját az országos reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálatról, jelnyelven.

 

 

https://semmelweis.hu/koronavirus/

Hivatalos linkek:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orszagos-szurovizsgalat-sorozatba-kezdenek-hazai-orvoskepzok
https://semmelweis.hu/hirek/2020/04/28/kozlemeny-orszagos-vizsgalatsorozatba-kezdenek-a-semmelweis-egyetem-vezetesevel-a-hazai-orvoskepzok/


Kicsit egyszerűbb összefoglaló: link

COVID- szűrővizsgálat plakát forrása: https://semmelweis.hu/hirek/2020/04/28/kozlemeny-orszagos-vizsgalatsorozatba-kezdenek-a-semmelweis-egyetem-vezetesevel-a-hazai-orvoskepzok/ )

A Romano Glaszo együttes produkciója

Örömmel tudatjuk, hogy partnerünk, Lakatos György és zenekara, a budaörsi Romano Glaszo együttes sikeresen nevezett az ERIAC (Európai Roma Intézet a Kultúráért és a Művészetért) „Maradj otthon és zenélj” című pályázatára. Előadásuk megtekinthető: ide kattintva

A Nyelvtudományi Intézet Többnyelvűségi Kutatóközpontja és az MTA-NyTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport nevében kívánunk nekik sikeres versenyzést és biztatunk mindenkit, hogy szavazatával, megosztásával támogassa a versenyzőket. Szavazni a link segítségével elérhető videóra lehet.

MARADJ OTTHON ÉS ZENÉLJ – ERIAC roma családi zenei verseny, zenei pályázat roma családok számára

Az Európai Roma Intézet a Kultúráért és a Művészetért versenyt hirdet a kisközösségekben történő otthoni zenélés támogatására, bátorítva ezzel és erre az összes karantén-helyzetbe került tagját. A versenyfelhívásra Európa-szerte várják a tehetséges családok, fiatalok jelentkezését, 13 nyelven (angol, romani, albán, bolgár, francia, német, olasz, lengyel, román, szerb, szlovák és spanyol) köztük magyarul is megjelentették felhívásukat és elfogadják a pályaműveket. A magyar nyelvű felhívást és a részleteket az érdeklődő családok itt olvashatják: ide kattintva

Az eredeti angol nyelvű felhívás pedig itt található:

A Nyelvtudományi Intézet Többnyelvűségi Kutatóközpontja és az MTA-NyTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport tagjainak nevében biztatjuk a családokat a nevezésre és sikeres versenyzést kívánunk a pályázóknak.