Hírek

Érzékenyítés a Szekszárdi SZC Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiumában

A Szekszárdi SZC Esterházy Miklós Szakképző Iskolája és Kollégiuma 2018.02.22-én a Magyar Parasport Napján rendhagyó iskolai napot tartott. Ezen a napon az MTA NYTI TKK munkatársai, Nagyné Kiss Anna, Sztari Bernadett és Holecz Margit tartott érzékenyítő programokat. Az iskola igazgatónőjével, Bükösdi Olgával Ökrös Ferenc beszélgetett.

 

Mivel lehet a gyerekek érdeklődését felkelteni, és ezzel együtt érzékenyíteni is őket?

Egyrészt a sport oldaláról próbálunk közelíteni, megmutatni, hogy akár látássérültek vagy kerekesszékbe kerültek is számos érdekes sportot űzhetnek. Ezen keresztül meg tudjuk mutatni egy nagyon pici szeletét az életüknek, így diákjaink ismereteket szerezhetnek ezen személyek mindennapjairól.

Második pillérünk pedig az MTA-NYTI NyelvEsély Szakmódszertani Kutatócsoport munkatársainak előadása, érzékenyítő programja, ahol több csoportnak adják át a siketekkel és jelnyelvekkel kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

Az esemény egyszeri alkalommal került megszervezésre, vagy hagyományt kíván teremteni?

Mindenképp hagyománnyá kívánjuk tenni ezt a napot, és fokozatosan bővíteni a tartalmát. Fontos, hogy diákjaink, oktatóink is lássák, megtapasztalják, hogy a hasonló élethelyzetben lévők milyen problémákkal szembesülnek, hogyan lehet együtt élni ezekkel a problémákkal, valamint hogyan lehet akár egyszerű odafigyeléssel is támogatni akár a vakokat, akár a siketeket.

Ön is részt vett a programokon? Volt esetleg olyan momentum, ami különösen megérintette?

Az egész napot nagyon fontosnak tartom, és nagyon örülök, hogy minden szereplő és résztvevő – azt hiszem ez kijelenthető – élményekkel és tudással gyarapodott. Nekem a jelnyelv nagyon érdekes és izgalmas terület, így a következő jellel is meg szeretném köszönni a mai napot minden résztvevőnek.